Dünyanın üretilmesi en zahmetli, en pahalı sütü arı sütüdür! Doğanın mucizesi olan arı sütünün faydaları saymakla bitmez…
Arı sütü bünyesinde A, C, D ve E vitaminlerini, B vitamin kompleksi, pek çok amino asidi, fosfor, selenyum, çinko, manganez, magnezyum gibi birçok önemli minerali, çeşitli hormon ve enzimleri aynı anda bulundurmaktadır. Buna rağmen arı sütünün yüzde 3′lük kısmı bilim adamları tarafından hala bulunamamıştır. Bu kompleks yapısıyla arı sütü, bağışıklıktan gelişime, kısırlıktan antioksidan etkiye, şekerden unutkanlığa kadar pek çok problemde destek olarak kullanılmaktadır.
İşçi arılar sadece larva dönemlerinde 6 gün arı sütüyle beslenirken, kraliçe arılar sürekli olarak arı sütüyle beslenir. TÜBİTAK tarafından da tespit edildiğine göre kraliçe arıların kendi ağırlıklarınca yumurtlamalarının sebebi beslenme kaynakları olan arı sütüdür. Arı sütü eskiden sadece çocuklar için kullanılırken bugün 7′den 70′e herkesin kullandığı bir besin haline gelmiştir. Arı sütü üzerinde birçok bilimsel araştırma yapılmaktadır.
Mucize etkileri nedeniyle dünyanın en pahalı sütü olan arı sütünün en çok üretildiği ülke Japonya’dır. Üretim zorluğu nedeniyle Türkiye’de yılda sadece 50 kilogram kadar üretilen arı sütünün kilosu 10 bin lirayı bulmaktadır.
Kraliçe arının yaşam kaynağı olan arı sütünün insan metabolizmasındaki en sıradan faydası, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi. Asıl mucizesi ise ömre ömür katması. Bunun ispatı ise; diğer arılar 6 hafta yaşarken sadece arı sütü ile beslenen kraliçe arılar 6-7 yıl arası yaşar. Fiziksel olarak da diğer arıların iki katı kadar bir irilikte ve diğer arılardan iki kat kadar daha ağır olur. Diğer arıların hepsi kısır olmasına rağmen, arı sütüyle beslenen kraliçe arı yeryüzünün en doğurgan canlısı olarak günde kendi ağırlığının 2 katı kadar, 1500-3000 yumurta yumurtlar.
Arı Sütü Nasıl Oluşur?
Arı sütü, bir haftalık genç arıların yutak altı bezlerinden salgıladıkları bir enzimdir. Arılar arı sütünü sadece kraliçe arı ve yavru arıların beslenmesi için üretirler. Kraliçe arı yaşadığı süre boyunca arı sütüyle beslenir. Diğer arılar ise yavruyken ilk 3 gün arı sütüyle beslenir, ilk 3 günden sonra ise bal ve polenle beslenmeye başlarlar.
Arı sütünün üretilmesi de çok zahmetlidir. Arı sütünü bir haftalık genç işçi arılar üretir. Bu arılar ne yeni ergin olmuş acemi arılar ne de kovan dışına çıkarak yıpranmış arılardır. Genç işçi arılar yaşamlarının en verimli zamanlarında, yani bir haftalıkken hem kendileri hem de insanlık için mucizevi faydaları olan arı sütünü üretirler.
5 ila 15 günlük işçi arıların yutak üstü bezlerinden salgıladıkları arı sütü jel kıvamında, akışkan, suda çözünebilir, kremsi ya da beyaz renkte, ekşi ve kokusu keskin bir maddedir. 40-50 kovandan bir sezon boyunca ancak 1 kilogram kadar üretim yapılabilir. Arı sütü 5 derece gibi normal bir buzdolabı sıcaklığında 2-3 ay boyunca saklanabilir. Daha uzun saklanması gerekiyorsa sıfırın altında 17 derece buzluk kullanılmalı. Arı sütü ne kadar erken tüketilirse insan vücudunda daha fayda sağlamaktadır. Arı sütünün ışık ve ısıya karşı hassasiyeti de vardır. Bu nedenle özelliğini erken yitirmektedir.
Arı Sütü Nasıl Tüketilir?
Arı sütü saf olarak kullanılacağı gibi su, pekmez veya sütte çözülerek de tüketilebilir. En yaygın olan balla karıştırılarak tüketilmesidir. Bal hem biraz ekşi olan arı sütünün daha rahat alınmasına yardımcı olur hem de koruyucu özelliğiyle arı sütünün bozulmasını önler.
Arı Sütü Ne Kadar Alınmalı?
Arı sütü saf olarak alınacaksa dil altından alınmalıdır. Bir ölçek arı sütü dil altına alınıp yutulmadan beklenir. 20-30 saniye içerisinde dil altındaki kılcal damarlar vasıtasıyla hemen emilir ve sindirilir. Çocuklar ve kalp ritim bozukluğu olanlar için uzmanından destek alınarak kullanım oranının belirlenmesi gerekir. Aşırı dozda ya da yanlış kullanılan arı sütü alerjiye sebep olabileceği gibi zehirleyebilir. Arı ürünlerine alerjisi olanlar ve bir yaşın altındaki çocuklar kesinlikle kullanmamalıdır.
Arı Sütünün Faydaları Nelerdir?
– Arı sütü kürü ile bağışıklık sisteminin güçlendiği, bünyedeki bakteri ve mikropları yok ettiği, hatta oluşumunu engellediği kaydedilmiş.
– Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerini hızlandırır. Kas ve kemik gelişimlerini destekler.
– Romatizmal hastalıklarda yardımcı tedavi olarak kullanılır.
– Tansiyon hastaları üzerinde yapılan çalışmalarda tansiyonu dengelediği rapor edilmiştir.
– Diyabet hastalarına verilen arı sütü kürü ile bu hastalarda çok ciddi iyileşme gözlemlenmiştir.
– MS gibi çok ciddi hastalıklarda bile propolis ile birlikte çok iyi sonuçlar alındığı belirtilmiştir.
– İçinde var olan enerji nedeniyle yorgunluğu atar, enerji verir, insanı zinde tutar.
– Arı sütü üst solunum yolu rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Astım, bronşit ve nefes darlığı çeken hastaları tedavi ettiği, akciğeri temizleyip balgamı söktürdüğü bilinmektedir.
– Hücre yenileyici etkisi nedeniyle saç dökülmesine karşı kullanılır.
– Yine hücre yenileme özelliği nedeniyle cilt kırışıklıklarını gidermede kullanılır. Merhem olarak da kullanılan arı sütü insan cildinin güzelleşmesinde inanılmaz etkiler gösterir.
– Hücre yenileme özelliği nedeniyle kanserli hücreleri yok etmede ve savaşmada kullanılır.
– Midenin rahatlamasını sağlar. Ülser gastrit gibi mide hastalıklarını ve mide yanmasını önler.
– Kalp ve damar sistemini desteklediği gözlenmiştir. Arı sütünün özellikle damar tıkanıklığını kolaylıkla giderdiği, kan akışını düzenlediği tespit edilmiştir. Kolesterole iyi geldiği gözlenmiştir.
– Sara hastalığında nöbetlerin hafiflemesini sağlamaktadır.
– Arı sütünün doğal bir insülin gibi kandaki şekeri yakarak enerjiye dönüştürdüğü ve insülin ihtiyacını azalttığı tespit edilmiştir.
Unutulmamalıdır ki, bu doğa mucizesi yalnızca hastalıkta değil hastalıkları önleme, yaşam kalitesini artırma ve sağlıklı yaşam için de kullanılabilir.